Izkusite gorniške dogodivščine na varen način

Poletna Haute Route Chamonix- Zermatt

Skoraj sto kilometrov dolgo pot med znamenitima alpinističnima in smučarskima središčema; Chamonix in Zermatt, so prvič prehodili že leta 1862.  Štirideset let kasneje tudi prvič na smučeh. Danes predstavlja potovanje v pomladnem času najbolj znano smučarsko potovanje na svetu, poleti pa čudovit visokogorski treking. Pravi odklop med najvišjimi alpiskimi vršaci. Dolgo pot bomo prehodili v osmih dneh. Hoja bo razporejena med udobnimi kočami, dvakrat pa bomo prespali tudi v hotelu (Champex in Arolla).

Pot bomo začeli v dolini Chamonixa, natančneje v vasici Le tour. Že drugi dan bomo na sedlu Tour prečkali mejo in naprej nadaljevali v Švici.. Spustili se bomo v Champex kjer bomo prespali v hotelu. Od naslednje koče Chanrion se bomo preko ledenika Ottema povzpeli do koče Vignnettes, ki kot orlovsko gnezdo čepi nad dolino Arolle. Od tam se bomo povzpeli na lahko dostopen vrh Pigne d’Arolla (3798 m), ki predstavlja tudi najvišji vrh na naši poti in se z njega spustili v lepo vasico Arolla na zaslužen počitek in udobje hotela. Šesti dan bo postrgel s slikovitim vzponom na še eno orlovsko gnezdo, kočo Bertol, najvišjo kočo na poti (3310 m) od koder se bomo po kratkem vzponu na še en visok a tehnično nezahteven vrh Tete Blanche (3710 m), v  dveh dneh počasi spustili v Zermatt. Pot bi bila težko bolj slikovita. Spuščali se bomo pod mogočno severno steno Matterhorna, obzorje pa bo krasilo še 25 gora višjih od 4000 metrov.

Na poti se ne bomo izčrpavali in etape bodo enakomerno razporejene, z dovolj časa za počitek, branje ali raziskovanje okolice koč, ki so vedno postavljene na čudovitih, razglednih lokacijah.

Za ta ledeniški treking ni potrebnih alpinističnih izkušenj, le dobra volja in dovolj kondicije za dobrega pol dneva hoje na dan. En dan bo premogel 1300 višinskih metrov vzpona, ostali manj kot 800, kak dan pa bomo v glavnem sestopali.

Če ste s potjo že opravili na smučeh vas bo presenetila prijetna drugačnost poletne verzije, ki ubira drugo traso. Če niste smučar pa bo to lepa priložnost za obisk fantastičnega visokogorskega potovanja.

Pred leti je Tomaž napisal članek o Haute Route. Tule je povezava do njega.

Slike enega od preteklih poletnih potovanj lahko vidite na tej povezavi.

Termin: 31.7.- 7.8.2020

Cena: 660 € V ceno je vključeno osem dni vodenja ter stroški za vodnika. Ostalih stroškov je še za okoli 700 €: prevoz Ljubljana-Chamonix in nazaj,  polpenzioni na petih kočah (65-70 CHF/noč) in dveh hotelih (ca 75 CHF/noč, kodykuponu.cz kuponi za popust so na voljo), pijača in prigrizki na kočah, žičnice in taxija (cca 150 €).

Vodnik: Tina Di Batista

Prijava na naš elektronski naslov.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.