Izkusite gorniške dogodivščine na varen način

Turno raziskovanje Balkana- Bolgarija

Vem, Bolgarija ni država, ki bi spominjala na dobro smučanje. Ob tem prej pomislimo na vse kaj drugega.  Prav zato bo vaše presenečenje toliko večje, če boste šli z nami smučat v Bolgarijo. Gre za eno mojih najljubših evropskih turnosmučarskih destinacij. Ne samo zaradi čudovitih terenov in dolgih spustov s kakršnimi se ponašajo zveneča alpska središča. Glavni atribut bolgarskih gora je neobljudenost. Na večini tur bomo uživali samoto in nezvožena pobočja. V Alpah je to že skoraj nemogoče. Ali lahko na slikah našega potovanja minulo sezono vidite še koga poleg nas? Tule je (med drugim) tudi nekaj vtisov zadnjega smučanja v Bolgariji.

Glavni smučarski področji se nahajata v pogorjih Rila in Pirin. Gorska masiva premoreta neskončno možnosti za smučanje. Tam se nahajata tudi glavna alpska smučarska bolgarska centra Borovetz in Bansko, kjer bomo bivali. V korist smučarske statistike bomo uporabili tudi nekaj žičnic s katerih se bomo pognali v samoto turnosmučarskih terenov. Bo kdo mislil, da  tam lahko vsak trenutek padete iz kake “viglvagl” žičnice?  Niti slučajno, oba centra prekašata marsikatero smučarsko velesredišče v Alpah.  Na naši poti se bomo povzpeli na najvišji vrh Balkana, 2925 m visoko Musala in z nje tudi smučali. Ostale cilje bomo iskali med številnimi odličnimi smučarskimi vrhovi kot so Vihren (2916 m), Maljovica (2729 m), Poležan (2666 m)  in okolici.  Med našimi turami se bomo ukvarjali tudi s kulturnim in kulinaričnim raziskovanjem dežele, ki ima veliko ponuditi ob nizkih cenah in povsod zelo prijaznih ljudeh. Vožnjo med obema področjema si bomo popestrili z ogledom Rilskega samostana, ki spada med UNESCO-ovo svetovno dediščino.

Vihren (2914 m), drugi najvišji vrh Balkana in čudovit smučarski vrh.

Vihren (2914 m), drugi najvišji vrh Balkana in čudovit smučarski vrh.

Dva dni potovanja in šest dni turnega smučanja. V glavnem bomo opravljali dnevne ture in se vračali v zavetje udobnih hotelov.  Skozi bivšo Jugoslavijo bomo potovali z večjim, udobnim kombijem,  kar je že samo po sebi zanimiva in  povsem kultivirana dogodivščina. Kdor bi tja raje letel se nam lahko pridruži v Sofiji.

Tule si lahko pogledate Alešev film, ki ga je sestavil po lanskem izletu. Upam, da se vidi, da smo se imeli krasno!

Zahtevnost:  Opravljali bomo med 600 do 1200 višinskih metrov udobno doziranih vzponov. Včasih bo ta mera razdeljena v dva dela z vmesnimi spusti, Količina smučanja bo precej večja saj si bomo nekajkrat pomagali z žičnicami. Po karakterju, ta teden močno spominja na še eno mojih “naj” lokacij, francoski Queyras.

Termin: 9.3. – 16.3. 2019 (šest dni turnega smučanja)

Cena:  490 €  V ceno je vključeno šest dni vodenja ter stroški za vodnika. Ostali stroški so še vožnja v Bolgarijo z najetim kombijem (ca 50 € na osebo za celo potovanje), prenočevanje in hrana; (pol ceneje kot v Sloveniji). Minimalno število udeležencev je 5.

Vodnik:  Tomaž Jakofčič

Prijava in dodatne informacije: na našem elektronskem naslovu.