Izkusite gorniške dogodivščine na varen način

Po sledeh Otzija – ledenega moža

Otzi – ledeni mož, predstavlja sveti gral ledeniške arheologije. Kakšen neverjeten splet okoliščin je bil potreben, da se je Otzijevo telo ohranilo od tistega usodnega dne, 3230 let pred našim štetjem, vse do njegove najdbe leta 1991. Kaj je mož počel tako visoko? Njegovi ostanki so bili najdeni na višini okoli 3200 metrov, na prelazu Tissenjoch. Le ta (oziroma bližnji Hauslabjoch) predstavlja šibko točko v grebenu na meji med Avstrijo in Italijo in prav tu čez poteka tudi najboljša Haute Route v vzhodnih Alpah- Otztalska Visoka pot. Začetek in konec poti se nahaja v vasici Vent na avstrijski strani. V petih dneh bomo presmučali eminentne alpske vrhove; Similaun (3606 m), Weisskugel (3722 m) ali Langtaufererspitze (3540 m), Fluchtkogel (3494 m) ter na koncu še drugi najvišji vrh Avstrije- Wildspitze (3768 m). Da imajo vsi ti vrhovi čudovita smučarska pobočja je skorajda logično. Tudi koče so imenitne, tipično avstrijske. Vse imajo odlično hrano, točeno pivo, nekatere tudi tuše. Seveda se bomo na poti ustavili tudi pri Otzijevem obeležju in počastili pogum, ki ga je tako davno nazaj, pripeljal tja gor.

Kratek vršni greben Langtaufererspitze, zadaj Weisskugel (3722 m)

Tovrstna turna smuka, potovanje od koče do koče, vmes pa smučanje iz lepih, visokih vrhov, je čudovita in drugačna kot akcije z dnevnimi turami. Glavna razlika in čar tovrstnih potovanj je elementarnost, prvinskost, ki jo bomo začutili ob tako dolgi odmaknjenosti od “ponorelega sveta”, brez stika z ljudmi, ki bi tja prišli brez truda. Ne samo smučanje, to gibanje, ki je med vsemi zemeljskimi gibanji najbolj podobno letenju, temveč tudi druženje, hrana in pijača, imajo tam gori bolj poln okus.

Razgled od Otzijevega spomenika na Similaun (3606 m)

Zahtevnost: tura je primerna za turne smučarje s solidno kondicijo in znanjem smučanja v vseh vrstah snega. Dnevna mera vzponov bo 1000 do 1400 višinskih metrov.

Datum: 7.-11.4.2024

Vodnik: Tomaž Jakofčič

Cena: 850 € V ceno je vključeno pet dni vodenja ter stroški za vodnika. Vaši preostali stroški so še prevoz (bodisi s skupnim kombijem (50-70 € na osebo) ali pa se porazdelimo po avtomobilih) ter polpenzioni v kočah (50-60 € na noč).

Prijava in vprašanja na naš elektronski naslov