Izkusite gorniške dogodivščine na varen način

Muztag Ata (7546 m) – najvišji turno smučarski vrh na svetu

Muztag Ata je visoka 7546 metrov in predstavlja najvišji turnosmučarski vrh na svetu in enega tehnično najlažjih 7000akov na svetu. Resnici na ljubo se njena zasnežena pobočja spuščajo proti rjavim nižinam in modrim jezeru Karakul, v idealni naklonini za odlično smuko. Naša odprava bo trajala 22 dni. Leteli bomo v mesto Biškek v Kirgiziji in od tam z avtobusom preko meje na Kitajsko. V treh dneh bomo dosegli bazni tabor in nato imeli štirinajst dni za aklimatizacijo in vzpon na vrh. Na gori bomo imeli tri višinske tabore (5200 m, 6200 m in 6800 m). Na pot bomo šli v zgodnji sezoni saj si želimo imeti dobre pogoje za smučanje.

Velika prednost Muztag Ate pred ostalimi podobno visokimi gorami je, da na njej ne pretijo objektivne nevarnosti kot so plazovi, nevarni ledeniki ali padajoče kamenje in led. Gre za objektivno zelo varno goro.

Muztagh Ata (7546 m) je 46.najvišja gora na svetu. Pogled iz jezera Karakul. Photo: www

 

Zahtevnost: tehnično gledano vzpon na Muztag Ato ni težak. Nekoliko zahtevnejši je le prehod okoli dveh ledeniških razpok med T1 in T2. Ostalo je nezahtevno, idealno smučarsko pobočje. Seveda pa je tu višina, ki je je potrebno jemati zelo resno. Zato se bomo že pred odpravo aklimatizirali z obiski višinske sobe.

Termin: 8.-29.6.2020 (odpovedano zaradi nestabilne politične situacije)

Cena: Strošek celotne odprave je ocenjen na 3900 € (pri vsaj šestih prijavljenih). V to je vključena celotna logistika (vsi prevozi, bivanja na poti in baznem taboru) ter hrana v baznem taboru. Izključena je višinska hrana, zavarovanje in osebna oprema.

Vodnik: Tomaž Jakofčič

Prijava in vprašanja na: info@gorniskasola.net