Izkusite gorniške dogodivščine na varen način

Manaslu (8167 m)

Manaslu leži v  osrednjem delu nepalske Himalaje. S 8156 metri je osma najvišja gora na svetu. Prvi so nanj priplezali japonski alpinisti leta 1956.  Klasična smer spada med manj zahtevne smeri na najvišje gore na svetu. Najtežji je prehod preko ledenega slapu med taboroma 1 in 2 torej med višinama 5800 in 6400 metri. ob prehodu preko strmega ledenika. Tabor 3 se nahaja na višini 6800 metrov in zadnji, četrti tabor na višini 7450 metrov.

Da bomo prihranili nekaj časa bomo poleteli v vasico Samagoen (3700 m) s helikopterjem.  Tam se bomo v nekaj dneh na okoliških vzpetinah aklimatizirali pred prihodom v bazni tabor. Tako nam bo ostalo dovolj časa za umirjeno delo na gori in s tem kar največjimi možnostmi za osvojitev vrha.

Odprava je zasnovana z maksimalnim suportom in udobjem. Svet najvišjih gora na svetu je že tako človeku dokaj neprijazen. Zato bo v baznem taboru poskrbljeno za odlično, raznoliko hrano, ob rednem donosu svežih živil, tudi zelenjave, iz doline. Prav tako bo poskrbljeno za plinske grelnike v velikem baznem šotoru (da nas ne bo zeblo med igranjem kart ali branjem) ter topel tuš. Imeli bomo spremstvo višinskih šerp. Ne skrbite, ne bodo nas “vlekeli” gor. Ti fantje bodo zraven le zaradi varnosti in fleksibilnosti.

Zahtevnost:

Potrebna je odlična fizična pripravljenost in izkušnje z višino vsaj blizu 5000 metrov. Mont Blanc minimalno. Potrebno je brezhibno znanje uporabe derez in cepina. Tehničnih težav sicer ni, najbolj strma kratka mesta v ledenm slapu doegajo 60 stopinj, v glavnem pa gre za snežna pobočja med 25 in 45 stopinjami.

Dobrodošli so tudi ambiciozni turni smučarji. Vsaj nekaj nas bo poizkusilo večino gore presmučati. Takole so doživeli smučanje z gore pred nekaj leti:

Termin: 9. september – 10.oktober 2022

Cena: Celotni stroški so ocenjeni na 14 300 € (+letalska karta (okoli 700 €)) pri najmanj 5 udeležencih.

V to ceno je vključeno: hotel (B&B) v Katmanduju, prevozi z/na letališče, lokalni transporti, helikopterski polet do/iz Samagoena (dan hoje pod baznim taborom), vsi obroki na odpravi (oskrba s svežo zelenjavo), šotori v bazi in na gori, tri kisikove jeklenke s pripadajočo opremo, višinski gorilniki, plin, višinska hrana,  vsa dovoljenja, vodenje, spremstvo višinskega šerpe (1:1).

Ni vključeno: letalo LJ-KTM, večerje in malice v Katmanduju, napitnine.

Vodnik: Tomaž Jakofčič

Prijava in vprašanja na naš elektronski naslov